22.04.2013.

Slatko od smokvi

Slatko od smokvi
Slatko od smokvi

Sastojci:
  • 2 kg smokvi
  • 2 kg šećera
  • 2 dl vode
  • 1 limun

Priprema:


U veću šerpu staviti šećer i vodu da provri. Smokve oprati, odseći im peteljke, staviti na krpu da se osuše i svaku smokvu probosti čačkalicom na par mesta. (da ne bi pucale prilikom kuvanja).

Kad šećer provri, ubaciti smokve, povremeno promešati, ili samo protresti šerpu. Kuhati sat vremena na tihoj vatri. Na kraju dodati sok od pola limuna, a drugu polovinu iseći na kriške. Skloniti sa ringle i pokriti mokrom krpom. Ostaviti tako da prenoći. Ujutru slatko sipati u čiste i suve tegle, zatvoriti i ostaviti do služenja.


8 komentari:

  1. Da li je 2 dl vode ili možda 2 litra vode...2 dl mi izgleda premalo :)

    OdgovoriIzbriši
  2. 2 dl vode nije premalo.Kada u 2 dl vode dodate 2 kg šećera i lagano kuhate dok se ne istopi šećer dobijete gusti sirup u koji dodate voće.

    OdgovoriIzbriši
  3. DALI SE RADI O SUHIM SMOKVAMA ILI SVJEZIM

    OdgovoriIzbriši
  4. Radi se o svjezim, divim smokvama koji se beru u maju. Moj recept (radim po tom receptu 30 godina) je sa prekuvavanje smokava u devet voda. Mislim da to moa, kako bi se izbacila bela gorka tecnost u smokvama. Nemojte eksperimentirati, neki kazu da je taj sok otrovan. Uostalom desi se ponekad da mi ruke strasno pocrvene dok pravim ovo slatko, bas zbog te bele sastojke u smokvima. I, moj recept je na 2 kg smokava, 5 kg secera sa 0,5 l. vode. Nazdravlje, ispitano, prelepo.

    OdgovoriIzbriši
  5. jas vchera pravev slatko od zdreli smokvi i go koristam isprobaniot recept ...smokvite se dobro svareni ostanuvaat celi i slatkoto ne e silno i teshko za jadenje. ...ne se ljupat 45 smokvi=2 kgr 2litra voda 1 kgr sheker .provriva shekerot so vodata kolku da se stopi,se spushtaat izmienite i procedeni smokvi,se varat na sredna temperatura 2 do 2.5 chasa so povremeno protresuvanje se probuva od technosta so lazica posledniot mlaz e kako konec a smokvite se staklesti. se pokriva so mokra gaza i ladno redi vo tegli dodavajki po nekoe parche limon

    OdgovoriIzbriši
  6. DA,ROZETLA JE BILA ZA SLATKO KAO OMILJENI PARFEM ZA NAS ALI NAZALOST JA JE NISAM VIDELA NEGDE I NEMOGU JE PRONACI NI U NEKOM DVORISTU NI NA PIJACI GDE SE PRODAJE SVE,TOLIKO O ROZETLI ,PROCITALA SAM NEKOLIKO RECEPTA ZA SLATKO OD SMOKVI ,HVALA VAM I ODOH DA PRAVIM SLATKO OD SMOKVE,POZDRAV SVIMA !

    OdgovoriIzbriši
  7. Melisa, matičnjak ili limonova trava je lekovita biljka koja sada može da se kupi u gotovo svakom mega marketu, kao i bosiljak, peršun, ruzmarin, origano i sl. koje prodaju u saksijama. Predivan je za čaj, jako brzo se širi u bašti i ako ga posadite u proleće, celo leto ćete imati divan čaj. Super je i kao dodatak salati, a danas čujem i za slatko.
    Lako je do njega doći i jako ćete ga voleti...

    OdgovoriIzbriši
  8. Da li u slatko na kraju ide i konzervans?? ili neki drugi sastojak koji cuva slatko da se ne pokvari? Hvala, Maya

    OdgovoriIzbriši